Comunicat sobre la situació actual del Festival REC

El 7 de maig de 2011 va acabar el que podem qualificar com una de les edicions de més èxit del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona. Un cop acabat el festival, com cada any, els convidats tornaven a casa, les pel·lícules anaven a un altre festival i l’organització ja maquinàvem què faríem el pròxim abril i maig. S’obria un període de redacció de memòries, acompliment de compromisos amb patrocinadors, col·laboradors i proveïdors, i de plantejament de temàtiques i propostes per a la pròxima edició. Tot seguia el seu curs, tret d’un pagament important que no s’acabava de fer efectiu. Vam arribar a les acaballes del 2011 sense que el Consistori completés el pagament d’una important xifra econòmica a l’organització del Festival REC. Això ens feia arribar al nou any sense fer els tancaments i balanços pertinents, i sense concloure els acords amb tots els col·laboradors.

Amb tot, les continuades afirmacions realitzades des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona sobre que el Festival era considerat com a projecte de ciutat, i un dels projectes de referència al calendari de la “Capital de la Cultura Catalana” 2012, ens feia mantenir la confiança en la continuïtat del projecte. Els ferms suports d’altres institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Cultura, encara vigents i confirmats, ens feien seguir endavant.

En una reunió mantinguda a mitjans de gener, els representants del Consistori ens comunicaven que no renovarien el conveni de col·laboració amb el Festival REC, i retirava la totalitat de la seva participació econòmica. Tot i no ser l’únic col·laborador econòmic de l’esdeveniment, la comunicació a menys de quatre mesos de les dates fixades per a l’edició 2012, i amb franques dificultats per a trobar un important patrocinador, suposava un cop molt dur. Això, sumat al deute encara no abonat i que impedia el tancament de l’edició 2011, ha posat a l’organització en una situació límit que fa la pròxima edició totalment inviable. Així, comuniquem que aquesta primavera serà la primera des de fa ja 11 anys sense Festival REC a la ciutat de Tarragona.

Des d’aquí volem agrair a tots els participants, convidats, ponents, jurats, estudiants en pràctiques, institucions i empreses patrocinadores, persones que us vau oferir com a voluntaris, entitats col·laboradores i col·laboradors individuals, i sobretot el públic (consolidat els últims anys a la xifra de 10.000espectadors), amics, en definitiva, que han fet possible aquests anys increïbles. El públic, un dels motius principals per tirar endavant aquest projecte, ens donàveu el vostre suport quan les coses anaven maldades, ens fèieu gaudir encara mes quan tot anava rodat i les coses sortien, donant calor i forma a aquest festival.

També us volíem comunicar que des de l’entitat organitzadora s’han fet tots els possibles. El REC és un festival que va néixer el 2001 des de les situacions més precàries i amb un ínfim pressupost, i any rere any amb molt d’esforç, il·lusió i empenta va anar creixent fins a situar-se al mapa de festivals destacats espanyols (amb un pressupost deu vegades inferior d’alguns amb els que competia en prestigi). Ha portat a la ciutat creadors i professionals nacionals i internacionals de renom, i ha dut els seus programes, creadors participants i el nom de Tarragona a indrets com Itàlia, França, Alemanya, Lituània, Xile, Brasil o Xina. Quan una pel·lícula s’estrenava als cinemes comercials amb el logo del “REC Tarragona”, pensàvem que es tancava un cercle. Però més enllà d’això, han sigut anys d’importants projectes com el “Clàssics al dia”, que donava espai a l’Avantguarda i als músics locals, el Mira’m o el Seminari que ha format a tota una generació d’estudiants o els concursos “Live Cinema” o “Opera Prima” que van acabar de donar la personalitat i el prestigi que va assolir els últims anys que el feia ser respectat més enllà del que ara mateix valorem.

Creiem que s’ha fet una important tasca de pedagogia de les arts audiovisuals i del cinema, i hem posat el nostre gra de sorra en el desenvolupament del sector i el considerable creixement en activitat cultural que ha experimentat Tarragona els últims deu anys. També podríem considerar les aportacions econòmiques directes i l’impacte en la ciutat de la celebració d’un esdeveniment d’aquestes característiques, i amb les seves perspectives de creixement.

Per tot plegat i després de més d’una dècada de vida, més enllà de les nostres voluntats i necessitats, consideràvem el Festival REC com un patrimoni cultural que la ciutat no es podia permetre perdre. Finalment, tot i els nostres continuats esforços, no ha pogut ser. D’altra banda, creiem que la ja repetitiva cantarella de la crisi i les retallades no pot servir a les nostres institucions de parapet per a actuacions difícilment justificables, destruint un ecosistema cultural i social que ha ajudat al desenvolupament global del nostre entorn. No ens podem sumir en la inèrcia del moment i hem de creure que potser amb un altre model de gestió i actuació es podria encarar la sortida d’aquesta situació actual d’una manera més efectiva. Paralitzant sense més les activitats no aconseguirem tornar a posar-nos en moviment.

Malgrat tot, PLAY Acció Cultural (entitat organitzadora del Festival REC) no es dissol en cap cas i continuarà cercant noves vies i possibilitats d’organitzar activitats i produccions culturals, a la ciutat de Tarragona o a qualsevol altre espai.

Xavier Garcia Puerto
Director REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona

Calendari de Publicacions

February 2012
M T W T F S S
    Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Arxiu de Publicacions