Pel·lícules

ICELAND SOUNDS!

Backyard

Documental // Director Árni Sveinsson
País Islàndia // Year 2011 // Productor Sindri Páll Kjartansson // Duration 69 min.

Un xaval que viu als afores de Rejkjavik pensa en reunir una sèrie de grups al pati que té darrera de casa, i ho explica als seus amics, a veure què en pensen. Però resulta que aquest amics son FM Belfast, un dels grups brillants del nou electropop internacional, i la terna de grups convidats són MUM, RetroStefson i Sin Fang Bous. Una forma fresca i original de presentar l’efervescent escena musical islandesa, sempre sorprenent. I la demostració de que amb ganes, senzillesa i originalitat, la creativitat perviu per sobre de tot.

 • dissabte 17 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA
ICELAND SOUNDS!

Grandma Lo Fi

Documental // Director Orri Jónsson, Kristín Björk Kristjánsdóttir, Ingibjörg Birgisdóttir
País Islandia/ Dinamarca // Year 2011 // Duration 62 min.

A la tendra edat de 70 anys va començar a gravar la seva pròpia música i ja no va poder parar! Set anys més tard, tenia 59 àlbums al seu nom. L’artista danesa / islandesa Sigridur Níelsdóttir és una figura adorada en l’escena de la música islandesa, i aquesta pel · lícula és un homenatge a la seva creativitat sense límits, creada pels joves músics i artistes als quals ha inspirat.

 • dissabte 17 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA
REC EN FAMILIA

THOR – Leyendas de Valhalla

Familiar, Comedia // Director Óskar Jónasson
País Islandia // Idioma Islandès // Year 2011 // Duration 77 min.

El jove ferrer Thor somia amb la grandesa,l’honor i el respecte, però la seva mare té d’altres plans més pràctics per a ell. La llegenda diu que ell és el fill d’Odin, el rei dels déus, i els habitants del poblet creuen que viuen sota la protecció divina d’Odin. I vet aquí que arriba a les mans de Thor, un martell ben especial. Un confiat adolescent amb una arma mágica i un grapat de déus imperfectes, uneixen les seves forces contra una malvada reina i el seu exèrcit de gegants. Una gran aventura per a gaudir i riure, i pasar una estona d’allò més bona per als nens petits, i els nens grans!

 • diumenge 18 // 11:30 HSALA D’ACTES MUSEU DEL PORT DE TARRAGONA

Gnarr

Documental // Director Gaukur Úlfarsson
País Islandia // Year 2011 // Duration 96 min

Gnarr és el còmic més famós d’Islàndia. Es troba a una diagnosi mèdica de ser considerat boig, però amb una ment preclara. Per això, davant la situació surrealista que està vivint el seu país, decideix passar-se a la política. I no els pot deixar més descol·locats. Els debats de la tele mai més seran avorrits. El seu segon, un cantant punk, també “la liarà” prou. Rodada amb l’estil directe que vol captar la realitat del moment, el film ens narra l’odissea esbojarrada d’un còmic que capgira tots els tòpics…i al final…

Seleccionada a Tribeca.
Estrena a Espanya

 • divendres 16 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

De jueves a domingo

Drama // Director Dominga Sotomayor
País Xile/ Holanda // Year 2012 // Duration 96 min.
Cast Santi Ahumada, Emiliano Freifeld, Francisco Pérez-Bannen, Paola Giannini

L’impressionant debut de Dominga Sotomayor (Santiago de Xile, 1985) és una atípica road movie familiar dominada per un únic punt de vista, el de la nena protagonista, Lucía, una enlluernadora Santi Ahumada. El paisatge xilè, bellament fotografiat per Bàrbara Álvarez (Whisky), serveix d’escenari perfecte per a una pel·lícula que podria definir-se com a Secretos de un matrimonio vista des del seient de darrere d’un cotxe.

Tiger Award – Festival de Rotterdam 2012
Estrena a Catalunya
 • dijous 15 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA

Clip (Klip)

Drama // Director Maja Milos
País Serbia // Year 2012 // Duration 100 min.
Cast Isidora Simijonovic, Vukasin Jasni, Sanja Mikitisin, Jovo Maksic, Monja Savic

Jasna és una guapa adolescent que viu en un poblet de Sèrbia. Amb un pare terminal i una mare depressiva, viu enfadada amb el món, amb ella mateixa. Fins que s’enamora d’un company de classe i li regalen un mòbil amb càmera. La rebel·lió sorda, l’actitud salvatge i les festes sense fi accentuen l’escletxa amb la generació que va viure la guerra. Maja Milos, formada a l’escola de documentals de La Fémis de Paris, al Talent Campus de Berlin i fent programes educatius, ens duu al món dels adolescents obsessionats per les xarxes socials, estereotips porno, violència i realitat online, tot explorant les borroses distàncies entre sexe i afecte, plaer i amor, brutalitat i tendresa. Filmada amb la mateixa valentia i honestedat que mostra l’actriu (també debutant), que amb la seva exuberant actuació ens regala un vibrant retrat d’una jove white trash a la recerca de la seva identitat. Si diuen que la veritat fa mal, aquesta arriba sense embuts i directa com un cop de puny.

Millor pel·lícula al Festival de Rotterdam
Estrena a Catalunya
 • divendres 16 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA

Joven y alocada

Director Marialy Rivas
País Xile // Year 92 min. // Productor Juan de Dios Larraín, Pablo Larraín // Format 16 mm / Color // Duration 92 min.

Daniela és una noia de 18 anys criada en el si d’una conservadora família evangèlica. Dividida entre la culpa cristiana i la seva innata rebel · lia, Daniela viu una traumàtica nit d’excessos que li portarà el càstig dels seus pares i el seu propi qüestionament existencial. En aquest forçat pas a l’adultesa, Daniela intentarà redimir davant el seu tòrrid passat adolescent, trobant però, un nou obstacle: la irrupció del seu primer amor homosexual.

Millor Guió a Sundance 2012
Seleccionada a Berlín 2012
Estrena a Catalunya
 • diumenge 11 // 20:00 HOCINE LES GAVARRES
 • divendres 16 // 20:00 HANTIGA AUDIÈNCIA

Mapa

Documental // Director León Siminiani
País Espanya // Year 2012 // Duration 85 min.

Sense novia i sense feina, i passats els 30 anys, Elías, cineasta, decideix donar un gir a la seva vida, deixar Madrid i marxar a la Índia. El que sembla un típic diari emergeix com una declaració sincera i directa, una nova i sorprenent manera d’utilitzar el cinema i els seus recursos. S’enfronta als tòpics del viatge de descobriment (la Índia, l’orientalisme, els desplaçament com a via per a l’autoconeixement) i acaba xocant amb les seves contradiccions,mentre es qüestiona sobre el jo, la identitat, l’arrelament occidental, la incapacitat de romandre sols, i la dependència de les nostres pors. Amb una mirada de complicitat que planeja tota la història, l’espectador es veurà reflectit de vegades en les seves històries,forçat a abandonar la passivitat com a públic.

L’autor de la sèrie “in progress” Conceptosclave del mundo moderno, i que ens va deixar bocabadats amb Limites / 1ª persona (ambdues guanyadores al REC), ens lliure un diari fílmic que desborda sinceritat i coneixementdel cinema. Una de les pel·lícules espanyoles més esperades i personals dels últims anys.

Estrena a Catalunya
 • dimarts 13 // 20:00 HANTIGA AUDIÈNCIA

Searching for Sugar man

Documental // Director Malik Bendjelloul
País Suècia/ Gran Bretanya // Year 2012 // Duration 85 min.

Aquest electritzant documental musical segueix els esforços de dos fans sudafricans, Stephen “Sugar” Segerman i Craig Bartholomew Strydom, per esbrinar si la mort del seu ídol, el misteriós cantautor americà Rodríguez, va ser real o no. Rodríguez, un músic pràcticament desconegut als EUA, que vivia a Detroit com un vagabund, es va convertir en tota una celebritat a Sud-Àfrica, on les seves cançons es van fer enormement populars. El director Malik Bendjelloul realitza un emocionant film sobre les contradiccions de la fama, la lleialtat dels fans i el poder de la música sobre el qual planeja la figura, i sobretot les cançons, del misteriós Rodríguez, un músic singular i superdotat que va brillar amb intensitat, breument, per desaparèixer sense deixar rastre.

Premi del Jurat i Premi del Públic (Secció Documental) – Festival de Sundance 2012

 • dissabte 10 // 22:00 HOCINE LES GAVARRES
 • dimarts 13 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA
Sessió Especial

Sègula, el futur de les terres de l’ebre

Documental // Director Mario Pons
País Espanya // Year 2012 // Duration 70 min.

L’ofici de sirgar va ser un dels més durs lligats a la navegació fluvial al riu Ebre, i ara, un segle després de la seva desaparició, ha esdevingut un símbol de la identitat per tot allò que representa d’esforç i també per la seva vinculació cultural i emotiva amb el riu.

El documental fa una diagnosi de la situació socioeconòmica i mediambiental de les Terres de l’Ebre i dóna la veu als seus habitants.

Sègula dedica una especial consideració a les forces que poden incidir en el territori i els condicionants que afecten el desenvolupament futur, alhora que estudia els antecedents que han desembocat en la situació actual.

Aturats, jubilats, autònoms, empresaris, pescadors i arrossaires són les veus de l’Ebre que no ens deixaran indiferents. Una gent que reclama un futur a la seva comarca, massa sovint oblidada.

Seleccionada al Medimed Sitges i al Ficma on s’ha agermanat amb Robert Redford Institute

 • dilluns 12 // 20:00 HANTIGA AUDIÈNCIA

Arraianos

Documental / Ficció // Director Eloy Enciso Cachafeiro
País Espanya // Year 2012 // Duration 70 min.

Eloy Enciso, amb les idees clares però sense un guió concret, ens passeja, junt amb el seu equip, per la frontera geogràfica i de gènere, entre la ficció i el documental, aconseguint ser la única presència espanyola al prestigiós festival de Locarno.

Mites, boscos, cançons, tendresa i poesía ens acompanyen en el periple per una terra
oblidada, al ritme líric d’unes imatges que podrien ser d’un film de Tarkovski, Angelopoulous, Huilliet, Straub. Una misteriosa faula sobre el mon rural i la seva obstinada resistència a desaparèixer.

Festival de Locarno. Cineasti del Presente
Estrena a Catalunya
 • dijous 15 // 18:30 HANTIGA AUDIÈNCIA
Sessió Especial

Animals

Drama // Director Marçal Forés
País Espanya // Year 2012 // Duration 100 min.
Cast Martin Freeman, Augustus Prew, Dimitri Leonidas, Javier Beltrán

Pol, un tímid adolescent que viu amb el seu germà, té un secret: un ós de peluix amb el qual parla i comparteix les seves inquietuds i pors. La seva vida discorre amb normalitat fins que arriba a l’institut Ikari, un enigmàtic alumne pel qual Pol queda fascinat. La inexplicable mort d’una  companya d’institut acabarà de trastocar la seva, fins llavors, confortable  existència.

La molt esperada opera prima de Marçal Forés, reconegut curtmetratgista autor de Yeah! Yeah! Yeah! i Friends Forever, és una tenebrosa reflexió sobre el pas de l’adolescència a la maduresa repleta de referències inqüestionables, des de films de culte com ara Donnie Darko o Elephant, a  còmics imprescindibles com “Agujero negro” i obres clau de l’anime com “Neon Genesis Evangelion”. La banda sonora, repleta de grups de l’escena indie actual, com Los Claveles o Los Bananas, fan a més d’Animals una obra intensament generacional.

Selecció a San Sebastián, Sitges, Roma 2012.
 • dijous 15 // 20 HANTIGA AUDIÈNCIA

Tiny Furniture

Comèdia // Director Lena Dunham
País EUA // Idioma Anglès // Year 2010 // Duration 98 min.
Cast Lena Dunham, Laurie Simmons, Jemima Kirke, Alex Karpovsky

Aura te 22 anys i torna a casa de la seva mare en NY amb un títol universitari inútil en teoria del cinema. Aura es mou en la seva nova/vella vida amb una feina sense futur com a amfitriona, patètiques mostres d’art en Brooklyn i activitats com beures tot el vi que hi ha a la bodega de la seva mare, competir amb la seva prodigiosa germana menor i tenir sexe desesperat en el interior d’una enorme canonada. Aura esta rodejada de tot allò que podria ser però només vol saber qui és ella.

Tiny Furniture es una pel•lícula semi-autobiogràfica escrita i dirigida per Lena Dunham que va guanyar el premi a millor pel•lícula en el SXSW 2010. En el film Lena Dunham interpreta a Aura, la seva mare en la vida real (la fotògrafa Laurie Simmons) i la seva germana (Grace Dunham) fan el paper de mare i germana de Aura.

 • diumenge 11 // 18 HOCINE LES GAVARRES
 • dimarts 13 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

God Bless Iceland

Documental // Director Helgi Felixson
País Islàndia // Year 2009 // Duration 100 min

Fa uns anys Islàndia era un dels països més pròspers del món. Però, en un tres i no res, es va convertir en la més crua metàfora de la crisi global i de la incontrolable fallida del capitalisme.

Des de les manifestacions de Reykjavik, passant per la dimissió dels líders bancaris i governamentals, i les eleccions de maig del 2009, el documental mostra els fets més dramàtics que van succeir a Islàndia entre el 2008 i el 2009. Narra la història de la crisi financera islandesa, posant de manifest la lluita diària dels seus habitants contra uns fets que no només han acabat amb l’economia d’un país, sinó també amb la seva identitat.

One World International Human Rights Documentary Film Festival, 2010

 • dilluns 12 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

L’âge atomique

Drama // Director Héléna Klotz
País França // Year 2012 // Duration 67 min.
Cast Nils schneider, Dominik Wojcik, Eliott Paquet

Dos adolescents, Víctor i Ranier, es dirigeixen al centre de París disposats a passar una nit de festa. Les desil·lusions, l’avorriment, les converses buides i els flirteigs inútils van imposant-se a poc a poc al ritme de música electrònica en un crescendo que portarà als protagonistes a enfrontar-se als seus propis desitjos.

El primer llargmetratge d’Héléna Klotz (Paris, 1979), és un viatge a la fi de la nit adolescent replet de cossos fragmentats, il·luminats per llums de neó, que busquen, incansable- ment, paradisos artificials i sexe casual. Klotz elabora un pertorbador retrat generacional que beu tant del cinema del seu pare, Nicolas Klotz (Low Life), com de Robert Bresson i, sobre tot, de Gus van Sant.

Premi FIPRESCI (Panorama) – Berlinale 2012 Premi Jean Vigo
Estrena a Espanya 

 • dissabte 17 // 20:30 HANTIGA AUDIÈNCIA

Black’s game

Thriller // Director Óskar Thór Axelsson
País Islàndia // Year 2012 // Duration 104 min.
Cast Þorvaldur Davíð Kristjáns- son, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Damon Younger

El canvi de mil·lenni s’apropa a Rejkjavik, Stebbi es lleva amb ressaca a comissaria. Pensant en el seu particular NoFuture es troba un amic de la infància, un cepat heavy que no està per romanços, “si necessites res, truca’m”. Tot canvia, a la vida, al seu cap, al país. Amb una trucada es veurà submergit en una orgia de sexe, desenfrenament i drogues de tot tipus. Ells escriuen la llei.

Rodat de forma seca i directa, amb el con- trast cromàtic de la nit fosca, llums verds, la neu blanca i el vermell que de tant en quan esquitxa la pantalla. Produïda pel director de Drive, Nicolas Winding Refn, el film ens recorda a la seva trilogia Pusher. Pur Thriller nòrdic sense concessions.

Seleccionat a Sundance i Rotterdam
Estrena a Espanya
 • dissabte 17 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA
Fora de competició

Amor y Letras (Liberal arts)

Comèdia // Director Josh Radnor
País EEUU // Year 2012 // Duration 97 min.
Cast Josh Radnor, Elizabeth Olsen, Richard Jenkins, Allison Janney, John Magaro, Elizabeth Reaser

La història se centra en un home de 35 anys (Radnor), qui encara anhela la seva vida d’estudiant universitari però que s’ha de fer càrrec de la seva edat i les seves respon- sabilitats, moment en el qual apareix una estudiant universitària de 19 anys (Olsen) que es s’enamora d’ell. Ella vol fer que les coses funcionin, però la immaduresa del noi li fa impossible veure els obstacles que es presenten en l’horitzó.

Sundance Film Festival 2012

 • dissabte 10 // 20:00 HOCINE LES GAVARRES
 • dilluns 12 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA