Especial Islàndia

Islàndia és un país que en els últims anys ha estat en boca de tots. Va ser el primer país europeu en entrar en “fallida” degut a l’actual crisi financera, que va arribar al col·lapse degut a la caiguda dels bancs. Però amb una reacció ciutadana fins aleshores inèdita, es van cercar els culpables i “refer” les institucions. En aquest procés de dissolució i reconstrucció nacional, es creia que la cultura seria una de les principals víctimes. Amb tot, la producció audiovisual es va duplicar. Es van realitzar produccions de tot tipus i gèneres, i al 2011, el món va veure les produccions islandeses als festivals de Cannes, Tribeca (Nova York), San Sebastián, Black Nights (Tallinn), Sundance o Rotterdam.

El denominador comú d’aquest presència és el suport constant de l’“Icelandic Film Centre”, un institut finançat amb fons públics que dóna suport a la producció, distribució i promoció de pel·lícules (llargmetratges, curts, documentals, ficció televisiva). També compila i publica informació sobre el cinema islandès; allotja seminaris professionals per a cineastes; dóna suport a festivals de cinema i contribueix, en general, a millorar la cultura sobre el cinema islandès. El Centre també promou interaccions entre cineastes d’aquest país i la comunitat internacional del cinema.

L’ “Icelandic Film Centre” ha donat també tot el suport en aquest programa especial, el primer a tot l’estat espanyol. Han quedat moltes pel·lícules fora, però la presència de documentals musicals, comèdia, animació infantil o thriller són mostra d’una (petita) indústria en molt bona forma.

God Bless Iceland

Documental // Director Helgi Felixson
País Islàndia // Year 2009 // Duration 100 min

Fa uns anys Islàndia era un dels països més pròspers del món. Però, en un tres i no res, es va convertir en la més crua metàfora de la crisi global i de la incontrolable fallida del capitalisme.

Des de les manifestacions de Reykjavik, passant per la dimissió dels líders bancaris i governamentals, i les eleccions de maig del 2009, el documental mostra els fets més dramàtics que van succeir a Islàndia entre el 2008 i el 2009. Narra la història de la crisi financera islandesa, posant de manifest la lluita diària dels seus habitants contra uns fets que no només han acabat amb l’economia d’un país, sinó també amb la seva identitat.

One World International Human Rights Documentary Film Festival, 2010

  • dilluns 12 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

Gnarr

Documental // Director Gaukur Úlfarsson
País Islandia // Year 2011 // Duration 96 min

Gnarr és el còmic més famós d’Islàndia. Es troba a una diagnosi mèdica de ser considerat boig, però amb una ment preclara. Per això, davant la situació surrealista que està vivint el seu país, decideix passar-se a la política. I no els pot deixar més descol·locats. Els debats de la tele mai més seran avorrits. El seu segon, un cantant punk, també “la liarà” prou. Rodada amb l’estil directe que vol captar la realitat del moment, el film ens narra l’odissea esbojarrada d’un còmic que capgira tots els tòpics…i al final…

Seleccionada a Tribeca.
Estrena a Espanya

  • divendres 16 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA
ICELAND SOUNDS!

Backyard

Documental // Director Árni Sveinsson
País Islàndia // Year 2011 // Productor Sindri Páll Kjartansson // Duration 69 min.

Un xaval que viu als afores de Rejkjavik pensa en reunir una sèrie de grups al pati que té darrera de casa, i ho explica als seus amics, a veure què en pensen. Però resulta que aquest amics son FM Belfast, un dels grups brillants del nou electropop internacional, i la terna de grups convidats són MUM, RetroStefson i Sin Fang Bous. Una forma fresca i original de presentar l’efervescent escena musical islandesa, sempre sorprenent. I la demostració de que amb ganes, senzillesa i originalitat, la creativitat perviu per sobre de tot.

  • dissabte 17 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA
ICELAND SOUNDS!

Grandma Lo Fi

Documental // Director Orri Jónsson, Kristín Björk Kristjánsdóttir, Ingibjörg Birgisdóttir
País Islandia/ Dinamarca // Year 2011 // Duration 62 min.

A la tendra edat de 70 anys va començar a gravar la seva pròpia música i ja no va poder parar! Set anys més tard, tenia 59 àlbums al seu nom. L’artista danesa / islandesa Sigridur Níelsdóttir és una figura adorada en l’escena de la música islandesa, i aquesta pel · lícula és un homenatge a la seva creativitat sense límits, creada pels joves músics i artistes als quals ha inspirat.

  • dissabte 17 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA
REC EN FAMILIA

THOR – Leyendas de Valhalla

Familiar, Comedia // Director Óskar Jónasson
País Islandia // Idioma Islandès // Year 2011 // Duration 77 min.

El jove ferrer Thor somia amb la grandesa,l’honor i el respecte, però la seva mare té d’altres plans més pràctics per a ell. La llegenda diu que ell és el fill d’Odin, el rei dels déus, i els habitants del poblet creuen que viuen sota la protecció divina d’Odin. I vet aquí que arriba a les mans de Thor, un martell ben especial. Un confiat adolescent amb una arma mágica i un grapat de déus imperfectes, uneixen les seves forces contra una malvada reina i el seu exèrcit de gegants. Una gran aventura per a gaudir i riure, i pasar una estona d’allò més bona per als nens petits, i els nens grans!

  • diumenge 18 // 11:30 HSALA D’ACTES MUSEU DEL PORT DE TARRAGONA