Girls on Fire

L’any passat en iniciar Focus In (amb Box to Box de la Galeria a la taquilla) volíem destacar un moviment una actitud o realitat que sobresortís entre els joves directors en el moment actual. Encara no havíem començat a pensar en aquesta edició quan les primeres imatges ens van esclatar a la cara.

Dones sense fre, capaces d’afrontar totes les dificultats, de vegades contra elles mateixes. Joves que, tot i no estar  dominades pel neguit, tiren pel dret, i es llencen de cap. Moltes vegades amb el seu cos com a únic escut, o arma, literalment. Amb una total llibertat en l’ús del seu cos, de vegades de manera conscient i d’altres deixant-se arrossegar pels estereotips, utilitzen la seva sexualitat com a manera de relacionar-se amb el món exterior. Dispositius que fomenten la comunicació però que alhora la fragmenten i estigmatitzen, com el mòbil, o les xarxes socials, apareixen en unes històries que a més subratllen una escletxa generacional que la tecnologia ha ajudat a eixamplar convertint-la potser en la més profunda de la història.

Girls On Fire són pel·lícules filmades per joves directores que capten el sentir d’una generació, amb prou feines deu anys més joves que elles o contemporànies, superant les fronteres del cinema de gènere. Aporten la seva mirada personal, femenina, que es tradueix en una realització atrevida, vibrant, intrèpida, per, des de l’honestedat, captar una voluble i complexa temàtica de rabiosa actualitat. Una realitat que ha posat d’acord a creadores dels orígens més llunyans, que amb els seus diferents estils, mostren una comunió d’idees sorprenent.

Tiny Furniture

Comèdia // Director Lena Dunham
País EUA // Idioma Anglès // Year 2010 // Duration 98 min.
Cast Lena Dunham, Laurie Simmons, Jemima Kirke, Alex Karpovsky

Aura te 22 anys i torna a casa de la seva mare en NY amb un títol universitari inútil en teoria del cinema. Aura es mou en la seva nova/vella vida amb una feina sense futur com a amfitriona, patètiques mostres d’art en Brooklyn i activitats com beures tot el vi que hi ha a la bodega de la seva mare, competir amb la seva prodigiosa germana menor i tenir sexe desesperat en el interior d’una enorme canonada. Aura esta rodejada de tot allò que podria ser però només vol saber qui és ella.

Tiny Furniture es una pel•lícula semi-autobiogràfica escrita i dirigida per Lena Dunham que va guanyar el premi a millor pel•lícula en el SXSW 2010. En el film Lena Dunham interpreta a Aura, la seva mare en la vida real (la fotògrafa Laurie Simmons) i la seva germana (Grace Dunham) fan el paper de mare i germana de Aura.

  • diumenge 11 // 18 HOCINE LES GAVARRES
  • dimarts 13 // 18:30 HFUNDACIÓ CAIXA TARRAGONA

Clip (Klip)

Drama // Director Maja Milos
País Serbia // Year 2012 // Duration 100 min.
Cast Isidora Simijonovic, Vukasin Jasni, Sanja Mikitisin, Jovo Maksic, Monja Savic

Jasna és una guapa adolescent que viu en un poblet de Sèrbia. Amb un pare terminal i una mare depressiva, viu enfadada amb el món, amb ella mateixa. Fins que s’enamora d’un company de classe i li regalen un mòbil amb càmera. La rebel·lió sorda, l’actitud salvatge i les festes sense fi accentuen l’escletxa amb la generació que va viure la guerra. Maja Milos, formada a l’escola de documentals de La Fémis de Paris, al Talent Campus de Berlin i fent programes educatius, ens duu al món dels adolescents obsessionats per les xarxes socials, estereotips porno, violència i realitat online, tot explorant les borroses distàncies entre sexe i afecte, plaer i amor, brutalitat i tendresa. Filmada amb la mateixa valentia i honestedat que mostra l’actriu (també debutant), que amb la seva exuberant actuació ens regala un vibrant retrat d’una jove white trash a la recerca de la seva identitat. Si diuen que la veritat fa mal, aquesta arriba sense embuts i directa com un cop de puny.

Millor pel·lícula al Festival de Rotterdam
Estrena a Catalunya
  • divendres 16 // 22:30 HANTIGA AUDIÈNCIA

Joven y alocada

Director Marialy Rivas
País Xile // Year 92 min. // Productor Juan de Dios Larraín, Pablo Larraín // Format 16 mm / Color // Duration 92 min.

Daniela és una noia de 18 anys criada en el si d’una conservadora família evangèlica. Dividida entre la culpa cristiana i la seva innata rebel · lia, Daniela viu una traumàtica nit d’excessos que li portarà el càstig dels seus pares i el seu propi qüestionament existencial. En aquest forçat pas a l’adultesa, Daniela intentarà redimir davant el seu tòrrid passat adolescent, trobant però, un nou obstacle: la irrupció del seu primer amor homosexual.

Millor Guió a Sundance 2012
Seleccionada a Berlín 2012
Estrena a Catalunya
  • diumenge 11 // 20:00 HOCINE LES GAVARRES
  • divendres 16 // 20:00 HANTIGA AUDIÈNCIA